Uzmanlardan ‘küçük boydaki balıkları avlamayın’ uyarısı

AA

Su ürünleri kaynaklarının korunması, sürdürülebilir balıkçılık açısından büyük önem taşımaktadır.

Bu sebeple Tarım ve Orman Bakanlığı Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ekipleri, mevzuat dışı avcılığın önlenmesi amacıyla titiz denetimler yapmaktadır.

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Samsun, “Küçük balık avlamak ve tüketmek, büyüdüklerinde daha fazla et verimine sahip olmalarını engeller. Ayrıca, üreme faaliyetlerini tamamlamamış balıkların ilerleyen yıllarda daha az avlanacağını gösterir.” şeklinde konuştu.

“Asgari avlanma boy sınırından küçük balıklar avlanmamalıdır”

İklim değişikliği, kirlilik ve nüfus artışı gibi faktörlerin yanı sıra belirlenen boy sınırlarının altında avlanmanın sürdürülebilir balıkçılık için tehdit oluşturduğunu vurgulayan Samsun, konuşmasına şöyle devam etti:

Dünya genelinde su ürünleri avcılığı giderek zorlaşmaktadır. Nüfus artışı, çevre kirliliği ve küresel iklim değişikliği gibi etmenler, balıkların üreme, büyüme ve göç aktivitelerini olumsuz etkileyerek av verimini azaltmaktadır.

Özellikle balık avlayan kişilerin ve tüketicilerin, asgari avlanma boy sınırından küçük balıkları tüketmemeleri gerekmektedir. Küçük balık avlamak ve tüketmek, bu balıkların büyüyüp besili hale geldiğinde avlanmasını engeller. Ayrıca, eğer balıklar üremeyi tamamlamamışsa, ilerleyen yıllarda daha az av verimine sahip olacakları anlamına gelir.

“Palamut avcılığımız oldukça başarılı geçti”

Prof. Dr. Osman Samsun, balıkların belirlenen standartlara uygun şekilde avlanmasının ticari değerlerini artırdığını belirterek, “Bu yıl palamut avcılığı oldukça başarılı oldu. Eylül ayının başında avlanmaya başlanan palamutlar, 300-350 gram ağırlığa sahipken, şu anda 1 kilo 300 grama yaklaşmış durumda. Bu durum, küçük boydaki balıkları biraz daha büyüyüp avlamak suretiyle ticari değerlerini artırabileceğimizi gösteriyor.” dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top