Doktorlar şaşkın! Boğazında durmadan kıllar çıktı: ‘Sadece 2 vaka var’

Adı verilmeyen 52 yaşındaki bir adam, 17 yıl boyunca sigara içtikten sonra 2007 yılında doktora başvurduğunda ciddi semptomlar yaşıyordu: Ses kısıklığı, solunum zorluğu ve sürekli bir öksürük.

Yapılan incelemelerde, daha önce trakeotomi (nefes borusuna tıbbi amaçlarla gırtlak seviyesinin altından dışarı delik açılarak yeni bir nefes alma deliği elde etme işlemi) ile tedavi edilmiş bir bölgede iltihap ve kıllar tespit edildi. Bu durum, nadir görülen bir endotrakeal kıllanma vakası olarak tanımlandı.

Kulağından alınan deri ve kıkırdakla trakeotomi yapılmıştı ve bu bölgede kıllanma görülmesi doktorları bir hayli şaşırtmıştı.

Çocukken yaşadığı bir boğulma olayı sonrasında trakeotomi geçirmiş olan adamın, greftinin içerdiği kök hücrelerin zamanla kıl foliküllerine dönüşerek kılların oluşmasına yol açtığı düşünüldü.

Doktorlar kılları aldılar ancak bu anlık bir rahatlama sunsa da uzun vadeli kalıcı bir çözüm olmadı.

Uzmanlar bu olayın sigara içiminin de etkisiyle tetiklenmiş olabileceğini söyledi. Sigaranın boğaz dokusunda iltihaplanmaya yol açması ve bu ortamda kök hücrelerin kıl büyümesine yönlendirilmesi, endotrakeal kıllanmanın gelişimine katkıda bulunmuş olabilir.

Tedavi sürecinde, hasta sigarayı bıraktıktan sonra yapılan endoskopik işlemlerle kılların büyümesi köklerin yakılması sonucunda düzeldi. Doktorlar raporlarında bunun, gördükleri türden yalnızca ikinci vaka olduğunu belirtti.

Bu müdahaleler, kılların tekrar oluşmasını engelledi ve hastanın semptomlarında belirgin bir iyileşme sağlandı.

Uzmanlara göre bu olay, endotrakeal kıllanmanın nadir bir örneği olup sigara içiminin uzun dönem etkilerinin ne denli ciddi sonuçlar doğurabileceğini gösteren önemli bir vaka örneği.

Sağlık uzmanları, bu tür vakalarda sigara içiminin rolünü anlamak ve insanları sigara konusunda uyarmak adına daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduklarını söylüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir